Puku- ja merkkiohjeet

Partiomerkkejä on jos jonkinlaisia, joten kokosimme tänne ompeluohjeet kolkan ja vartiolaisen yleisimmille merkeille. Puku- ja merkkiasioissa voi kysyä apua omalta lauman- tai vartionjohtajalta tai lippukunnan puku- ja merkkivastaavalta.

Lippukuntamerkki

Kilon Kipinöiden lippukuntamerkissä on kaikki samat tunnukset kuin huivissa ja lipussakin. Pääosassa on lipussakin esiintyvä kipinä. Ylälaidasta löytyy tyylitellyt havut. Merkin pohjaväri on myöskin vihreä. Merkin kipinä kuvaa lippukuntamme lipun toista kipinää. Huivissa, joka roikkuu kaulassamme on lipun havu ja toinen lipun kipinä, on taas merkin kantajan sydämmessä. Näin partiopaita päällä ollessamme kannamme myös lippukuntamme lippua.

Merkkiä pidetään partiopaidan oikeassa hihassa, hieman kyynärpään yläpuolella. Merkin saa kun on kerran käynyt lippukuntaretkellämme Sammonryöstössä. Lippukuntamerkin on suunnitellut Atte Kononen vuonna 2005.

Maatunnus

Vartiolaisten ja johtajien ruskeassa paidassa merkki ommellaan heti oikean rintataskun yläpuolelle. Kolkilla ei ole rintataskua, josta katsoa oikea paikka, mutta merkki ommellaan suunnilleen samaan kohtaan rintamukseen.

Espoo

Kuntamerkki ommellaan vasemman hihan ylimmäiseksi.

Järvi-Espoon Eräpartiolaiset

Järvi-Espoon Eräpartiolaiset eli Järeä on oma lippukuntaryhmämme, johon kuuluu lisäksemme viisi muuta lähiseudun lippukuntaa. Järeän merkki ommellaan Espoo-merkin alapuolelle vihreä puoli ylöspäin – sininen osa kuvaa vettä, johon kanootti ja rannalla oleva nuotio heijastuvat, ei taivasta, kuten joskus erehdytään luulemaan.

Partioliikkeen Maailmanjärjestö (WOSM)

Tämä merkki liittää meidät osaksi maailmanlaajuista partioliikettä, ja sen saa vartioikäisenä, kun on suorittanut III luokan. Merkki ommellaan vasempaan hihaan hieman kyynärpään yläpuolelle.

Taitomerkit

Kolkkien taitomerkit ommellaan oikeaan hihaan lippukuntamerkin yläpuolelle. Sillä ei ole merkitystä, mikä merkki on minkäkin vieressä tai missä järjestyksessä niitä on suoritettu.
Myös vartiolaisten taitomerkit kuuluvat oikeaan hihaan lippukuntamerkin yläpuolelle.

Luokkasuoritusmerkit

III-luokka:
III-luokan riihitys on kuin yhdistelmä päiväretkeä ja partiotaitokilpailua. Siellä testataan nuorempien vartiolaisten peruspartiotaitoja. Jos riihityksen läpäisee hyväksytysti, voi alkaa suorittaa II-luokan suorituksia ja siten valmistautua seuraavaan riihitykseen.

II-luokka:
II-luokka on jo haastavampi kuin III-luokka, ja tässä riihityksessä pitää jo osata yöpyä ja huolehtia pärjäämisestään metsässä n. vuorokauden ajan. Onnistuneesta suorituksesta saatu ”Ole valmis” -merkki ommellaan vasemman rintataskun vekkiin. Merkki voi olla myös metallinen, jolloin se kiinnitetään kuin pinssi.

I-luokka:
I-luokka on luokista vaikein, ja sen suorituksiin kuuluu jo varsin vaativia erä- ja kansalaistaitoja sekä partiotietämystä. Riihitys on kaksiöinen ja suoritetaan talvella. Korkein luokkamerkki kuuluu II-luokan merkin yläpuolelle vasempaan rintataskuun.

Tapahtumamerkki

Tapahtumamerkkejä on saa monista tapahtumista, esimerkiksi leireiltä. Siksi vanha merkki yleensä vaihdetaan uuteen vähintään kerran vuodessa, kuten kesäleirin jälkeen. Merkki ommellaan maatunnuksen yläpuolelle.

Pillinaru ja kolkan partiopuku

Vartiolaisten ja johtajien partiopuku

Partiopuvun alaosana käytetään tummansinisiä (suoria) housuja tai hametta. Housut tai hame kiinnitetään partiovyöllä.